„Ocalić od zapomnienia.
Produkty lokalne- szansa na rozwój Ziemi Oleckiej”
ABC projektu
Zwracamy się do Państwa o pomoc w
skompletowaniu jak największej bazy materiałów źródłowych związanych z
mazurską kuchnią. Szukamy przedwojenny książek kucharskich, drukowanych
przepisów potraw lokalnych i innych materiałów przedwojennych
dotyczących kuchni lokalnej. Potwierdzeniem wiarygodności źródeł mogą
być również stare etykiety, kolorowe kserokopie, fotografie opakowań czy
produktów, oznaczenia, znaki towarowe posługujące się nazwą potrawy
lokalnej , fotografie rodzinne, na których uwidocznione są wspomniane
produkty.
Chcielibyśmy zebrać informacje dotyczące tradycji, pochodzenia i
historii wytwarzanych na terenach dawnych mazurskich produktów.
Źródła dostępne są niezwykle ubogie. W Treuburger Heimatbrief (Nr 20 z
1990 r.) znaleźliśmy przepis na nalewkę- niedźwiedzi kieł (pazur).
Nie chcemy aby zaginęła wiedza i umiejętności związane z potrawami
lokalnymi Mazur. Chcemy poznać dawne specjały po to aby ochronić je od
zapomnienia -żeby nie umarły wraz z ludźmi i ich historią.
Osoby, które mogą nam pomóc proszone są o kontakt
z koordynatorką projektu Alicją Mieszuk ,
Urząd Miejski w Olecku, pok. Nr 2, tel 098 520 19 50
W plebiscycie
wygrała potrawa" Klopsiki rybne w sosie z wędzonego boczku
|